Tekstgrootte
De grote stap
Voor de leerlingen uit groep 7 en 8 is het een spannende tijd: het oriënteren en inschrijven op een middelbare school. Wij willen de leerlingen en ouders zo goed mogelijk begeleiden bij de overstap van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs. Hieronder vindt u een stappenplan voor de overgang van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs. In dit stappenplan geven wij aan hoe de overgang verloopt, hoe het schooladvies tot stand komt en wat de verantwoordelijkheden zijn van de school en de ouders.
Adviescommissie
Om tot een zorgvuldig middelbaar schooladvies te komen is er op de Duinoordschool een adviescommissie ingesteld. De adviescommissie bestaat uit: de directeur, de bovenbouwcoördinator, de intern begeleider en de leerkrachten van groep 7 en 8.De directeur is de eindverantwoordelijke bij het tot stand komen van het schooladvies.
Tijdpad groep 7
September groep 7
Tijdens de informatieavond, aan de start van het schooljaar, informeren wij de ouders over het tijdpad en de procedure voor het tot stand komen van het voorlopig schooladvies.
Juni groep 7
De adviescommissie komt voor het eerst bijeen om de voortgang van de leerlingen in groep 7 met elkaar te bespreken. Met elkaar wordt een voorlopig advies geformuleerd. Naast de resultaten (methodegebonden en CITO) worden de volgende onderdelen bekeken om tot een advies te komen: werkhouding, motivatie, doorzettingsvermogen en huiswerkattitude. Daarnaast wordt de sociaal-emotionele ontwikkeling meegenomen bij het opstellen van het voorlopig advies. Bij het opstellen van dit advies worden ook de bevindingen van de leerkrachten uit groep 6 en 7 meegenomen. Ook specifieke onderwijsbehoeften in het kader van passend onderwijs spelen een rol bij het tot stand komen van het voorlopig advies. Het voorlopig schooladvies wordt schriftelijk meegegeven tijdens het voorlopig adviesgesprek.
Tijdpad groep 8
September groep 8
Begin september is er een informatieavond voor ouders. Tijdens deze avond krijgen ouders voorlichting over het voortgezet onderwijs en de aanmeldprocedure. Ook is er in september een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken de leerkrachten, ouders en leerlingen de verwachtingen voor het komende jaar en gaan ze specifiek in op de aandachtspunten uit groep 7.
November-december groep 8
Met de leerlingen uit groep 8 bezoeken we een aantal middelbare scholen. Daarnaast komen er oud- leerlingen en docenten vanuit het voortgezet onderwijs voorlichting geven over hun school.
Januari
Medio januari komt de adviescommissie opnieuw bijeen. Het voorlopig advies wordt afgewogen tegen de huidige prestaties en de kind kenmerken en vervolgens wordt er een tweede advies gegeven. Tijdens dit gesprek wordt het advies met de ouders en leerling gedeeld en krijgt u als ouder de scholenlijst mee die past bij het voorlopig advies. Deze scholenlijst is bedoeld als hulpmiddel om met uw kind passende scholen te bezoeken tijdens de open dagen in januari.
Februari
Op 6 en 7 februari maken de leerlingen de doorstroomtoets van Cito. Uiterlijk 15 maart ontvangen de leerlingen de uitslag.Wanneer uit de resultaten van de doorstroomtoets blijkt dat de leerling een hoger type vervolgonderwijs aan kan dan heroverwegen wij het advies en stellen dit wellicht naar boven bij. Wanneer het resultaat hoger uitvalt worden ouders altijd uitgenodigd voor een gesprek. Komt de uitslag overeen met het advies of valt de score lager uit dan wordt het voorlopige advies omgezet in een definitief advies.
Let op het schooladvies mag alleen naar boven worden bijgesteld.
Aanmelden op het VO
Er komt één week waarin leerlingen zich aanmelden voor de middelbare school. Daardoor maken alle leerlingen evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur die ook past bij het definitief schooladvies. De landelijke aanmeldweek is van maandag 25 maart t/m zondag 31 maart 2024. De aanmelding gaat digitaal. Digitaal aanmelden is vanaf dit schooljaar verplicht. Ouders worden door de administratie van de Duinoordschool op 29 januari uitgenodigd om een account aan te maken in POVO-OT. Op de website van BOVO Haaglanden staat een instructie voor het aanmaken van dit account.
Bij het aanmelden in POVO OT ziet u een scholenlijst. Hierop staan alle scholen in de BOVO-regio die het niveau aanbieden dat past bij het advies van uw kind (eren). Uit deze lijst maakt u samen met uw kind een selectie van favoriete scholen. Het aantal scholen dat BOVO Haaglanden adviseert op de voorkeurslijst te plaatsen verschilt per niveau. Dringend advies voor het minimaal aantal verschillende scholen die u op de voorkeurslijst zet:
· 4 scholen – Praktijkonderwijs, vmbo bl, vmbo bl/kl, vmbo kl, vmbo kl/tl en vmbo tl (vmbo met én zonder lwoo)
· 6 scholen – vmbo tl/havo
· 8 scholen – havo/vwo en vwo.
Wij adviseren liever meer scholen in te vullen dan minder. Dat vergroot de kans op plaatsing op één van die scholen.Mocht uw zoon of dochter op alle scholen van de voorkeurslijst uitgeloot worden dan neemt de directeur van de Duinoordschool contact met u op.
Verantwoordelijkheden
De school zorgt voor:
- voorlichting aan de ouders over het voortgezet onderwijs.
- voorlichting aan de leerlingen over het voortgezet onderwijs.
- het tijdig aanleveren van het aanmeldingsformulier maar is nooit verantwoordelijk voor de uiteindelijke inschrijving.
- het tijdig inzien van het onderwijskundig rapport door ouders. Zodat zij het eventueel kunnen aanvullen met eigen opmerkingen.
Wij verwachten van ouders:
- dat zij zich laten informeren over de procedure en de organisatie van het Voortgezet onderwijs.
- dat zij zich samen met hun zoon/dochter oriënteren op een geschikte school op basis van het advies. De website Scholenwijzer Den Haag is de aangewezen plek voor ouders en leerlingen om de zoektocht te starten.
- dat zij hun zoon of dochter inschrijven op een middelbare school op basis van het advies.